Hem

hundvalp hänger på kant

Detta krävs av dig som uppfödare

Det är inte så bara att börja ägna sig åt uppfödning, många tror att det bara är att få några kullar och sedan skaffa köpare. Sanningen är den att det ligger betydligt mer bakom det, vare sig du kommer att ha kommersiell uppfödning eller bara en enstaka kull så är det mycket att tänka på. Det första du måste göra är en plan. Ska du ha uppfödningen för att tjäna pengar och är blank just nu så bör du låta bli helt, det kostar pengar och tid att föda upp och du måste ha ett genuint intresse för det.

Att tänka på före och under dräktighet

Hundarna som ska användas till avlingen måste båda kontrolleras efter till exempel sjukdomar och dylikt. En bakgrundskoll i deras egen stamtavla är nödvändiga då dessa används vid marknadsföring och försäljning av hundarna. Finns det någon riskfaktor med sjukdomar för just den ras du valt att föda upp så titta extra mycket på den delen. När den biten är avklarad är det dags för att planera hundens dräktighet, vad behöver den för foder? Gör lite av en risk-analys där du värderar vad som kan gå snett och så vidare. Ha alltid hunden under uppsikt och ha nära kontakt med er veterinär. Se till att ni har allt som behövs när valparna också kommer, första tiden kommer de att dricka modersmjölk.

Efter dräktigheten

När det väl är dags att införa valpfoder så bör du gå igenom valet med din veterinär, denne vet vilket foder som passar bäst att inför och vilken som passar bäst till just den rasen. Börja redan nu kolla efter seriösa köpare, se till att de kommer och hälsar på hunden och så att de får en kontakt. Passa också på att undersöka de eventuella nya ägarna, de ska vara seriösa och vara villiga att undvara en hel del tid till hunden. Ni kan också börja träna hunden smått i form av att göra den rumsren och enkla tricks. Tänk på att den nya ägaren antagligen vill form hunden lite själva.