Hundar bra för barn

Att vara hundägare kan faktiskt göra mirakel för hälsan och det kan även påverka barn på ett positivt sätt. Barn som är oroliga känner sig nämligen lugnare med en hund i familjen.

1127093-girl-and-puppy

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om vilka fördelar det finns för människans hälsa att umgås med hundar och vara hundägare.

”Där kan ju även hunden vara med på ett hörn, för en mår ju alltid bättre när en hund är i närheten.” Läs mer.

Även om vi tar upp en massa skäl i det inlägget lägger vi mest fokus på vuxna människors välmående. Men det har även visat sig att hundar har en god inverkan på barn. Aftonbladet skriver om att man genom forskning kommit fram till att barn som har en hund känner mindre oro. Hundar hjälper speciellt mycket för de barn som tidigare haft problem med att de känner sig oroliga. Forskningen visade att 12 procent av barnen med hund i familjen led av oro, medan siffran för de barn som levde i en familj utan hund låg runt 21 procent.

Husdjur viktigare än föräldrar

Undersökningar visar dessutom att många barn rankar sina husdjur som viktigare än deras vårdnadshavare när de söker tröst och letar efter någon att anförtro sig till. Hundars sätt att kommunicera med människor kan dessutom underlätta barns känslomässiga utveckling. Som om detta inte vore nog visar forskning att lek med hund kan minska stress och aggressioner. Även katter kan ha en liknande inverkan på barn och den som exempelvis är allergisk mot hund eller inte kan ta på sig ett så stort ansvar, kan istället skaffa en katt.