När hunden springer bort

En utav de värsta händelser som en hundägare kan vara med om är att hunden springer bort. Det finns förstås en chans att hunden kommer tillbaka, men bortsprungna hundar blir ofta förvildade efter bara några dagar.

640948-swedish-vallhund

De mest kära hundägare tar med sig sina hundar vart de än ska. Är de lite äldre och vana att vara ute bland folk, brukar de kunna gå utan koppel. Något det dock finns risk för när man har en hund utan koppel är att den blir skrämd av något, eller känner lukten av något och springer iväg. Hundar har så bra doftsinne och är så fästa vid sina ägare att de ofta kommer tillbaka lika fort som de sprang bort. Men ibland kan det ta lite längre tid. I en artikel på Dagens Nyheter kan man läsa om den treåriga staffordshire bullterriern Niamh som 2004 rymde från sin mattes hus i England. Ägarna letade länge efter hunden men de gav upp eftersom att de trodde att hunden aldrig skulle komma tillbaka igen. Men så nio år senare hittades en gammal och medtagen hund vid en motorväg, nästan 13 mil från där de som ägde hunden Niamh bodde. Hunden togs till ett djurhem och genom ett microchip kunde man där konstatera att hunden var Niamh. När ägarna fick tillbaka sin hund uppgav de att hunden var i gott skick men vara lite döv och gammal. Hunden var ju trots allt 12 år gammal vid det här laget. Under dessa nio år när hon var borta, tror man att hon blivit omhändetagen av någon annan.

Vad göra när hunden springer bort?

Det är hyfsat vanligt att hundar springer bort på det här viset. När de väl varit borta ett tag tar reptilhjärnan hos dem över. De inriktar sig då helt på att överleva och då blir de vaksamma mot sin omgivning. På vintrarna ökar risken att hundar inte kommer tillbaka när de har sprungit bort. Hundarna använder nämligen sig av dofter och vid kyla binds dofterna ner till marken.  När ens hund har sprungit bort bör man stanna kvar på platsen ett bra tag. Om man behöver gå därifrån är det bra att lämna kvar någon ägodel som kan ge vittring. Man bör också återvända ofta till platsen för att se om hunden har kommit tillbaka.